Здравко Димитров дава на превозвачите в Пловдив 3 млн. лева допълнително

https://www.24chasa.bg/region/article/10175888 www.24chasa.bg
Превозвачът Петко Ангелов и кметът Здравко Димитров след края на преговорите, продължили близо 2 часа.

3 млн. лева допълнително предлага на общинския съвет да одобри за превозвачите в Пловдив кметът Здравко Димитров. Това става ясно от внесено от него извънредно предложение до съветниците, които утре трябва да го гласуват. До последно се говореше за 2 млн. лева. Увеличението с още един милион изненада съветници.

В предложението си градоначалникът изтъква, че към 31 юли т.г. транспортните фирми са на загуба с 2 999 655 лева заради намалена продажба на билети и карти и по-малко пътници по време на пандемията.

С оглед защита на обществения интерес Димитров предлага на съветниците да одобрят изменение в бюджета за т.г. Според поправката 1 млн. лева се отнемат от парите за реконструкцията на ул. "Даме Груев", други 600 000 лева се вземат от електронната система за градския транспорт  и 1, 050 млн. лева - от отчуждителни процедури. Други 350 000 лева, предвидени за разходи за материали и текущи ремонти, също се пренасочват към превозвачите.

Кметът предлага съветниците да завишат средствата за компенсации на превозвачите за т.г. от 7 на 10 милиона лева.

По-рано Димитров заяви, че ако не ги компенсира, превозвачите са категорични, че ще стачкуват. Градоначалникът не изключва да има горещи дебати по време на сесията утре.

Вече има и реакции на общински съветници. "Явно кметът смята, че ще гласуваме на сляпо", заяви Веселина Александрова от "Демократична България". Те негодува, че предложението за утрешната сесия идва сега, без да е минало през постоянните комисии и без да е придружено от каквито и да е документи. "Имаме внесено едно съвсем голо предложение, на което мотивите му са „Гласувайте, щото така казвам", допълва съветничката.