Приготвят специална храна за деца с алергии в млечни кухни

https://www.24chasa.bg/region/article/10176057 www.24chasa.bg

Общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“, което осигурява обяд за най-малките варненчета, подготвя нов вид услуга – приготвяне на храна за деца с хранителни алергии в т.нар. млечни кухни. Това стана ясно на днешното заседание на комисията „Структури и общинска администрация“ към местния парламент, на което беше разгледан въпросът за увеличаване на щата в предприятието.

Община Варна е пионер в храненето на деца с хранителни алергии, но само за малчугани в детските ясли. Същевременно има многократни запитвания от родители на деца със специфичен режим, непосещаващи детските ясли, с интерес към диетичното хранене.

Вече има обособен кът в кухненския блок на СУ „П.К. Яворов“, в който ще се приготвя храната за децата с хранителни алергии. Предстои да бъде назначен нужният персонал.

На днешното заседание беше поставен и въпросът за евентуална промяна на цената на купона за децата с хранителни алергии и непоносимости. Стана ясно, че не се очаква да има разлика, за всички варненчета обядът ще струва 1,20 лв.