Сапьори унищожиха 10 вехти гранати, открити в селска къща край В. Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/10177989 www.24chasa.bg
Гранатите са силно корозирали и опасни

Модулна група от Националния военен университет „Васил Левски“ унищожи 10 ръчни гранати тип бухалка. Боеприпасите са намерени в сандък в междутаванното пространство на къща във великотърновското село Леденик, информират от НВУ. 

В понеделник по обяд съдействие в полицията е потърсила 86-годишна жена от с. Леденик, която при почистване на таванско помощение на жилището си е намерила сандък с боеприпаси и "бухалките". Незабавно районът около жилището е бил отцепен. Боеприпасите са иззети и оставени на съхранение в служба КОС при РУ – В. Търново, а гранатите са предадени на служители от формирование за обезвреждане и транспортиране на боеприпаси при НВУ «В. Левски» - В. Търново, уточняват от ОДМВР.

„Гранатите са без отличителни белези. Иззехме ги, транспортирахме ги до полигона на Военния университет, където ги обезвредихме заедно със специалиста по артилерийски боеприпаси кап. Георги Мадаров“, обяснява кап. Диян Топалов, зам.-командир на курсантска рота. Той  уточнява, че тези боеприпаси са много стари и силно корозирали, но продължават да са опасни, затова най-адекватната реакция е хората веднага да сигнализират, ако попаднат на такива находки.

Сапьорите признават, че гранати като този вид не се откриват твърде често в нашия район. Кап. Топалов уточнява, че за последните 7-8 години е унищожавал гранати тип бухалка още веднъж, намерени в Севлиево.