Няма желаещи за шофьори в градския транспорт във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/10178939 www.24chasa.bg

Шофьорите за градския транспорт във Варна не достигат и когато някой се разболее графикът се затруднява. Това каза за “24 часа” инж. Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна.

В момента 27 от общо 355 шофьори са извън строя - 10 са с COVID, другите се лекуват от летни грип. Според Златев, успяват да овладеят ситуацията, проблемът е когато някой не се яви на работа без да предупреди и трябва технологично време, за да намерят негов заместник, това обикновено е негов колега, който работи извънредно.

В момента има 10 вакантни места, с добавките шофьорите получават около 1400 лв. след плащане на данъците. “Недостигът на кадри не е от вчера, младите предпочитат да работят в чужбина, където заплащането е в пъти по-атрактивно, при нас остават по-възрастните, които и боледуват по-често”, коментира кризата с персонала Златев.

В общинския превозвач са взети необходимите мерки, за да не се разпространява вирусът сред персонала и пътуващите в автобусите, почистването се извършва от частна фирма. Всяка вечер, след края на смяната, всички машини се дезинфекцират.

От началото на годината досега са направени над 7500 проверки в автобусите на градския транспорт за спазване на противоепидемичните мерки. Установени са 91 нарушители,на 81 от тях са съставени актове.