12 118 ученици влизат в класните стаи в Монтанско, 982 са първолачетата

https://www.24chasa.bg/region/article/10179533 www.24chasa.bg

"На прага сме на още една необикновена учебна година при спазване на строги противоепидемични мерки. Първият звънец ще удари във всички 59 училища. В класните стаи ще влязат близо 12 118 ученици, което е почти същият брой както предишната година. Първокласниците в област Монтана са 982. Това заяви Трайка Трайкова, началник на Районното управление на образованието в Монтана.

Най-вече се търсят учители по чуждите езици...Също така и по професионалните направления, математика и информационни технологии. Десет са свободните места за педагози. В процедура на закриване е училище в село Златия, община Вълчедръм...а в същата община Обединеното Училище в Село Долни Цибър е преобразувано в средно училище. Приемащото училище е първо основно училище в град Вълчедръм, пренасочените ученици са 25 . В класните стаи ще влязат близо 12 118 ученици, което е почти същият брой както предишната година. Най-вече се търсят учители по чуждите езици...Също така и по професионалните направления, математика и информационни технологии. Десет са свободните места за учители.

За новата учебна 2021/22 година се разкриват 11 нови професии и специалности в 8 училища.

" В Лесотехническата професионална гимназия в град Берковица за пръв път е утвърдена професията "Кинолог", в Средно училище село Долни Цибър професия "Ресторантьор и готвач", в ПГ по селско стопанство в Георги Дамяново нова е професията "Растениевъд" , в СУ "Димитър Маринов" град Лом нова професия "Графичен дизайнер",в ПГ по производствени технологии- Лом се въвежда професията "Монтьор на подемнотранспортна техника"и в СУ "Отец Паисий" село Медковец "Професия помощник- възпитател", в Монтана във второ СУ "Сътрудник в бизнес услугите" и "Готвач" и в ПГ лека промишленост с професия "Помощник- възпитател" половин паралелка"... Това са професии, които са нови за тази учебна година, но в голямата си част са познати за училищата. Обучението по различни професии е съобразено с пазара на труда.,