1401 първокласници тръгнаха на училище в община Стара Загора

https://www.24chasa.bg/region/article/10181741 www.24chasa.bg
Първокласниците в СУ "Максим Горки" в Стара Загора показаха от първия учебен ден, че не се плашат от тежките раници, които ги очакват в училище. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В Казанлък първолаците намаляват в сравнение с миналата учебна година

Общо 1401 първокласници днес прекрачват за пръв път прага на училищата в община Стара Загора, съобщиха от общинската администрация. По традиция тържествата за посрещане на най-малките в училищата започнаха най-рано - от 9 часа.

Първолаците ще се обучават в 63 паралелки в 29 училища на територията на общината. Традиционно най-много са новоприетите в основно училище "Кирил Христов", пето основно училище "Митьо Станев", второ основно училище "П. Р. Славейков", шесто основно училище "Свети Никола" и средно училище "Иван Вазов" в областния град.

Децата ще влязат в предварително подготвени за тях класни стаи, в които бъдещите им работни места са украсени в различни цветове.

И тази година община Стара Загора ще зарадва с подарък първокласниците. Всеки един от тях ще получи специално изработен музикален диск с подбрани и тематични песни от местния фолклорист Крум Георгиев. На всеки диск има и послание от кмета Живко Тодоров, в което се казва: "Скъпи първокласници, днес вие за пръв път прекрачвате прага на училището. Подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по светлия път на мъдростта и знанието. Те винаги ще бъдат до вас и ще ви подкрепят. Убеден съм, че всеки ден вие ще преоткривате света около себе си. С помощта на знанията и уменията си вие ще станете още по-добри и умни.

Вярвайте в себе си и смело вървете по пътя на знанието!

На добър час и успех!"

Учебната 2021/2022 г. започва присъствено за всички училища в общината при спазване на противоепидемичните мерки и на насоките за работа, дадени от Министерството на образованието и науката.

На училище тръгват и 599 първокласници в община Казанлък, те са разпределени в 32 паралелки. В самия Казанлък обаче записаните в първи клас намаляват - сега те са 498 при 630 ученици през миналата година.