Сълзи и усмивки на първия учебен ден в пловдивското ОУ "Драган Манчов" (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10181908 www.24chasa.bg
Дворът на ОУ "Драган Манчов" се изпълни с ученици и родители, но при спазване на мерките. Снимки: Авторът

Футболисти на "Ботев" зарадваха първолаците с подаръци

Радост, цветя, много усмивки, но и сълзи белязаха първия учебен ден в пловдивското ОУ "Драган Манчов". Дворът се изпълни с първолаци. Учители ги посрещаха и едва смогваха да държат букетите, с които ги отрупваха. Директорката Деси Стаменова сияеше. Футболисти от "Ботев" дойдоха да уважат празника и дори донесоха подаръци за най-малките ученици - тетрадки и химикалки.

Училището е сред най-предпочитаните в район "Западен". Тази година имаше наплив от кандидати за 4 паралелки с първолаци, но липсата на помещения ги принуди да се ограничат до 3.

Заместникък-директорът Георги Анастасов прогнозира, че с бурното строителство в района интересът към "Драган Манчов" ще става все по-голям. Основното училище от десетилетия съжителства с Математическата гимназия. Решението на проблема е нова сграда за елитното училище, което подготвя гении и е сред най-добрите в Южна България.

Според Деси Стаменова съжителството е като между добри и разбиращи се съседи.

Сред десетките родители, дошли за първия учебен ден в "Драган Манчов", беше и директорът на "Чистота" Димитър Георгиев. "О, нямам първолаци. Дъщерите ми, които са близначки и ще бъдат в 7-и клас, са в групата на знаменосците", обясни той, докато снимаше с телефона си.

Сред грейналите усмивки на щастливи родители и ученици, една възрастна жена, цялата в черно, бършеше сълзи. 74-годишната Стефка Милева бе дошла да изпрати двете си правнучета Алекс, който ще е в 3-и клас и Ерика - първокласничка. Тя изглеждаше сломена от мъка.

Разплаква се още по-силно, когато децата отиват до нея. "Трябваше дъщеря ми днес да е тук и да си ги изпрати. Но тя почина на 11 септември от COVID", разказа Милева и още по-силно зарида. Дъщеря й - 53-годишната Недялка Павлова, която всъщност е баба на Алекс и Ерика, и мъжът й се заразили. "Тръшнаха се. Зет ми оздравя, но дъщеря ми си отиде - млада и здрава", нареждаше Милева.

В името на децата, за да не им разваля празника, тя скри сълзите. В това време зазвуча химнът на училището "Прегърнали идеите ти смели,/ поемайки към светлите идеи,/ по Манчовски ще се стремим/ с ум и знания света да покорим".

"Дано няма затваряне, че децата се измъчиха", пожелаваха си родители. По-големите ученици обаче искат да учат онлайн.

"Мили наши красиви първокласници, скъпи учители, уважаеми майки и татковци, нека новата учебна година бъде много здрава, успешна и вдъхновена", обърна се директорката Деси Стаменова. Тя обаче предупреди, че ще бъде и трудна. Но е убедена, че ще се справят. По думите й електронното обучение е било успешно там, където един до друг са били учител, родител и ученик.

Кметът на район "Западен" Димитър Колев изпрати поздравителен адрес.