Шефът на "Фронтекс" се срещна със зам.-министъра на МВР в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10182273 www.24chasa.bg
Лежери (вдясно) се срещна със зам.-министъра на МВР в Бургас по време на работното си посещение в страната ни.

Удовлетворен съм от възможността да обсъдим с българските власти ситуацията на границата и бъдещото ни партньорство. Това заяви изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" Фабрис Лежери. Той е на работно посещение в Бургас, където се срещна със заместник-министъра на вътрешните работи Венцислав Катинов

"Разчитаме на подкрепата на "Фронтекс", особено в условията на динамична миграционна обстановка. Приоритет в тази ситуация е поддържането на сигурна и ефективна охрана на външните граници на ЕС", заяви заместник-министърът на вътрешните работи Катинов по време на срещата му с Лежери.

Отчетеното рязко увеличение - около 6 пъти повече в сравнение с 2020 г. - на миграционния натиск към момента се изразява предимно в предотвратени опити за преминаване на границата. Регистрирани са около 27 хил. опита за преминаване на границата от началото на годината. 64% от миграционния натиск е съсредоточен по българо-турската граница, което я прави най-натоварената.

"Анализът ни показва, че се очаква засилването на миграционния натиск да продължи. В отговор предприехме превантивни действия – укрепване на капацитета за граничен контрол с допълнителни служители и техника, координирана работа на всички структури и обмен на информация с готовност за бърза реакция, увеличаване на капацитета за настаняване на нелегално пребиваващи. Поддържаме редовен контакт - и на политическо, и на оперативно ниво, за обсъждане на мерките за охрана на границата с турската страна.

Отлично е сътрудничество между Република България и "Фронтекс". Европейската агенция за гранична и брегова охрана показа, че може да предлага работещ отговор на актуалните предизвикателства", подчерта заместник-министър Катинов.

По време на посещението изпълнителния директор на Фронтекс ще запознае с охраната на морската и на част от границата с Турция.