Световноизвестен педагог подготвя 12 студенти от 3 континента в Плевен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10183446 www.24chasa.bg
Шефът на плевенските симфоници Любомир Дяковски СНИМКА : Буряна Божинова

За първи път у нас световноизвестният педагог проф. Марио Диаз от "Моцартеум Университет" - Залцбург подготвя 12 студенти от три континента в Плевен. Това съобщи в пресклуба на БТА Любомир Дяковски, който е директор на Плевенската филхармония.

Пианистката Вяра Шуперлиева е в екипа на професора, за да подготвят младите певци за концерти в Плевен и София, под диригентството на маестро Найден Тодоров, допълни той.

Плевенската филхармония започва работа от утре с гостите от Австрия и техните студенти. Оперните певци ще представят в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" в Плевен - на 17 септември и в столичната зала "България" - на 18 септември, творби на Моцарт, Верди, Гуно, Пучини, Щраус.

Проф. Диаз е преподавател по солово концертно пеене в университета "Моцартеум" и е координатор за връзките на висшето училище с Източна Европа и Азия.

"Надявам се държавите да инвестират повече в образование и в култура, защото това би било градивно за живота на бъдещето. Глобализмът не е измислен от политиците - той е роден от културата", подчерта проф. Диаз, предава БТА.