Над 3700 ученици посрещнаха новата учебна година в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/10183540 www.24chasa.bg
Тържествата в COVID пандемията бяха в училищните дворове
Тържествата в COVID пандемията бяха в училищните дворове

С пъстри тържества в училищните дворове започна новата учебна година в община Горна Оряховица. За втори път заради наложените противоепидемични мерки празниците бяха по-редуцирани, но пък с много настроение, а във всяко учебно заведение има разработен план за действие, за да бъде защитено максимално здравето на учениците и учителите, предават от местната управа.

В първия учебен ден в класните стаи на училищата в общината влязоха над 3 700 ученици от 2 средни, 9 основни и 5 професионални гимназии, от които 1 общинска и 4 държавни. Училищата посрещнаха учениците освежени, обновени с много нови придобивки, които ще бъдат в полза на обучение на техните възпитаници.

За първи път училищния праг прекрачиха 297 първокласници. Всички те получиха по традиция книжка със специално посвещение от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „Знам, че ще се справиш, защото всеки дошъл в първи клас е любопитен и смел! Винаги, когато показваш най-доброто от себе си, твоите учители и аз ще се гордеем с теб“, казва в обръщението си към първолачетата инж. Добрев. Градоначалникът тази година удари първия учебен звънец с децата от ОУ „Иван Вазов“. Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов откри новата учебна година заедно с учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“. Големият ремонт на сградата там все още не е приключил и учениците ще учат на две смени в сграта на ПТГ. Празничното настроение с възпитаниците на СУ „Вичо Грънчаров“ сподели заместник-кметът инж. Деница Коева. Гост на празника в първия учебен ден в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ бе заместник-кметът Николай Георгиев. Заместник-кметът Стефчо Алипиев даде старт на новата учебна година в СУ „Георги Измирлиев“, а в ПТГ „Васил Левски“ гостува заместник-кметът Григор Минков. 

От тази година с решение на министерския съвет четири от общинските училища са включени в списъка на иновативните училища за предстоящата учебна година. Това са СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.

На територията на община Горна Оряховица функционират 10 детски градини, като към 5 от тях има и филиали. През новата учебна година там ще се обучават общо 1136 деца, като 36 от тях ще са в яслени групи и 265 в подготвителни групи – 5 и 6-годишни.