САЩ: Продължаваме с мерките срещу корумпираните

https://www.24chasa.bg/novini/article/10188484 www.24chasa.bg

Правителството на САЩ ще продължи да предприема мерки с осезаеми и значителни последствия срещу тези, които са замесени в корупция. Така отговарят от американското посолство у нас на “24 часа” на въпрос ще има ли нови санкции срещу български граждани по закона “Магнитски”.

От мисията допълват, че американските власти ще продължат да работят за защита на глобалната финансова система от злоупотреби. От посолството обаче заявиха, че не обсъждат предварително евентуални санкции.

На въпрос какво смятат за дебата в Европарламента в четвъртък относно наложените вече санкции по “Магнитски” срещу трима български граждани - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, и свързаните с тях фирми от американската дипломатическа мисия у нас отговориха така: “Радваме се, че санкциите предизвикаха оживени дискусии в България и сред лидерите на ЕС за това какво повече могат да направят хората в борбата си с корупцията в България. Съединените щати отдавна твърдят, че корупцията е глобален бич, който свива инвестициите, ограничава икономическите възможности и вреди на всички. Всички ние трябва да се съсредоточим върху начините за борба с корупцията и да насърчаваме върховенството на закона.”

САЩ наложиха санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков на 2 юни тази година. Това стана по време на посещение в страната ни на първия заместник помощник-секретар Пол Ахърн, който отговаря за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления.

“Това е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега - демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция”, се подчертаваше в съобщението на американските власти тогава.

По-късно българското финансово министерство публикува разширен списък с 21 физически и 33 юридически лица, които кореспондирали с принципа на екстериториалност, към който се приспада и американският закон “Магнитски”.

Последва запитване от Европейската комисия към българското външно министерство и Министерството на финансите какви са правните основания за ограниченията. (24часа)