Здравко Димитров в писмо до премиера: Дайте 17 млн. лева, Марица ще залее Пловдив!

https://www.24chasa.bg/region/article/10188603 www.24chasa.bg

16 668 000 лв, с които да бъде почистено коритото на Марица в чертите на Пловдив, иска кметът Здравко Димитров от служебния премиер Стефан Янев, съобщиха от общината.

Според градоначалника обраслата растителност в коритото на реката създава предпоставки за висока вълна.
"Това състояние е огромна заплаха за Пловдив и последващите го територии около реката, предвид близостта до сметището в с. Цалапица, се посочва в писмото на кмета. Той настоява за предоставяне на финансова помощ за спешното премахване на растителността, което е първи етап от цялостното трайно почистване на коритото и подобряването на проводимостта. Проведени били разговори ис представители на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

„Имаме изготвено техническото задание, което е съгласувано с РИОСВ, включително за запазване на зоните, които попадат в "Натура 2000"“, коментира Димитров. Той обясни, че ОП "Градини и паркове" ежедневно почистват бреговете, но не е по силите им да се справят с избуялата растителност, защото за подобна мащабна задача са необходими специализирана техника, финанси и капацитет.
Кметът проведе заседание на общинския съвет за бедствия. В него влизат заместниците на Димитров и районните кметове.

Здравко Димитров в писмо до премиера: Дайте 17 млн. лева, Марица ще залее Пловдив!