РЗИ Бургас: Под 0,3 % са починалите ваксинирани в областта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10191844 www.24chasa.bg
Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров КАДЪР: БНТ

Под 0,3 % са починалите от COVID-19 в област Бургас, които са ваксинирани, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. Той уточни, че става дума за трима души, но от тях само един е бил със завършен курс на имунизация.

При вторият смъртен случай е била сложена ваксина, неразрешена в ЕС. От общо 215 пациенти в болница към момента, ваксинираните са едва 4, двама от които с незавършен цикъл на имунизация. А в интензивните отделения нямало ваксинирани, каза още д-р Паздеров.

Той изрази учудване как при тези категорични цифри интересът към имунизацията е толкова малък. Според шефа на РЗИ ваксинацията е единственият начин да си върнем нормалността.

„Това е изборът на цивилизования свят. При нас преекспонираме темата с правата и правото на избор. То е свещено, но навсякъде в природата и във Вселена има последствия“, коментира д-р Паздеров.И предупреди, че ако България продължава да е една от страните с най-нисък процент ваксинирани в Европа, това може да минира следващия туристически сезон. Защото броят на ваксинираните ще се превърне в един критерий къде ще почиват хората“, обясни медикът.

Според Паздеров Бургас отчита края на един успешен летен сезон, не без усилията на повечето заети в туристическия бранш, които са спазвали съзнателно противоепидемичните мерки.

Област Бургас се намира в плато, заболеваемостта е спаднала, сочат данните за последните 2 седмици, през които болните от коронавирус са 319 на 100 000 души. 

. 74 300 души или 8,2 % са със завършен цикъл на ваксинация. Такъв е и процентът за страната, уточниха от РЗИ Бургас. Относно взривове на коронавирус в две бургаски предприятия – шивашки цех и кабелен завод, стана ясно, че никоя от 21-те шивачки в цеха не е  била ваксинирана. В завода за кабели пък само 7-8 души от общо 157 са  били имунизирани.

От РЗИ Бургас отново призоваха хората да се ваксинират и изразиха готовност да имунизират на място в цехове и малки колективи.

Относно новите ковид-зони, които ще преглеждат и изследват пациенти с коронавирус от здравната инспекция съобщиха, че са предложени над 30  в областта.