Омбудсманът: Детски градини в Пловдив не приемат българчета от Англия без ваксина

https://www.24chasa.bg/region/article/10193532 www.24chasa.bg

Министрите на здравеопазването и на образованието да се произнесат по казуса, настоява Борислав Стаматов

Общински детски градини в Пловдив отказват да приемат деца на българи, завърнали се от Лондон, ако не са ваксинирани. В същото време това не важи за хлапета, които постоянно пребивават в града. Това съобщи общественият посредник на Пловдив Борислав Стаматов.

Ето какво написа той.

В приемната на Обществения посредник на територията на община Пловдив постъпи сигнал, който вероятно ще засегне родителите на много деца. Конкретният сигнал касае многодетни родители, които са живели доскоро във Великобритания и преди няколко месеца те са решили да се върнат у нас окончателно. След завръщането си в България изпаднат в невъзможност да запишат децата си в общинска детска градина, поради факта, че те не са ваксинирани със задължителните за българските деца ваксини, а във Великобритания ваксините, касаещи деца, не били задължителни. В сигнала се изразява недоумение защо има двоен стандарт и изисквания за частните и общинските детски заведения, тъй като в частните детски градини може да се запише дете без имунизации, а в общинските това е невъзможно.

В контекста на поставения въпрос трябва да се отчете фактът, че пандемията от „Ковид 19“ оказва огромно влияние на цялото човечество и много българи, които са родители на малки деца, се връщат или тепърва им предстои да се върнат в България и ще се окажат в същата ситуация. Ние считаме, че този въпрос трябва да се реши нормативно, за да не се чувстват тези деца и семейства дискриминирани. Нужни са работещи решения, които да отговарят на динамиката и ритъма на съвременния живот. В тази връзка с наше писмо от 14.09.2021 г. поискахме Министърът на здравеопазването и Министърът на образованието и науката да се произнесат по възникналия казус.