Ректорът на Медицинския университет в Плевен е посрещнал почетния консул на Кралство Йордания

https://www.24chasa.bg/novini/article/10196156 www.24chasa.bg
Проф. Добромир Димитров СНИМКА: Архив

Ректорът на медицинския университет в Плевен, проф. д-р Добромир Димитров, посрещна почетния консул на Хашемитско кралство Йордания Н. Пр. д-р Хасан ал Бармауи и делегация от официални лица. Това съобщиха днес от пресцентъра на висшето училище.

Гостите са разгледали Центъра за компетентност "Леонардо да Винчи". Проф. Димитров ги е запознал с високотехнологичния профил на висшето училище и неговите конкурентни предимства - три системи за роботизирана хирургия, ХАЙФУ технологии за ултразвукова хирургия, Телекомуникационен ендоскопски център с възможности за телемедицина и телехирургия, 3D студио и студио за виртуална и добавена реалност. Проф. Димитров е посочил, че висшето медицинско училище в Плевен е пионер във въвеждането на англоезично обучение по "Медицина" изцяло на английски език през 1997 г., обучавайки чуждестранни студенти от над 45 държави. Сред чуждестранните студенти във Факултет "Медицина" има и граждани на Кралство Йордания. В приключилата Международна научна конференция, част от участниците са били студенти и млади лекари от Йордания. Ректорът е подчертал, че ключов елемент на програмата на международния младежки форум е била "Хирургия на живо", излъчвана в реално време от САЩ, демонстрирана от топ хирурзи на Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия SLS.

Д-р Хасан ал Бармауи и официалните гости са благодарили за приятелския прием и изразили готовност за установяване на дългогодишно сътрудничество в обучението на граждани на Йордания, както и в научния и академичен обмен, се посочва в съобщението.