Само 13% ползват градски транспорт в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/10197435 www.24chasa.bg

Добричлии продължават да не ползват градския транспорт, на него разчитат около 13 процента, масово се придвижват с автомобили – стана ясно на второто публично обсъждане на новата общинска транспортна схема. Това са данни от социологическо проучване сред около 900 граждани – каза инж. Цанко Симеонов от фирмата-изпълнител, представено на обсъждането.Според него, основните проблеми са удобството и ефективността на транспортната схема, Други причини са нередовността на градския транспорт, липсата на удобни линии и на комфорт, както в обществения транспорт, така и на спирките. Неспазването на разписанията, според инж. Симеонов, е много сериозна причина за отказване на хората от градския транспорт.Линиите в новата транспортна схема са 12.

Почти 100 процента от живеещите на центъра и в квартал „Добротица” не го ползват. Жителите на кварталите „Балик”, „Строител” и „Дружба” доста по-често се възползват от обществения транспорт и те се явяват едни от най-големите му потребители. Проучването показало сериозен дисбаланс при използването на лични автомобили в центъра и кварталите. В центъра над 40 процента от домакинствата имат по две и повече коли, докато в квартал„Строител” под 10 на сто от тях са с по два автомобила.

Проучването показало още, че масово се използват билетчета. Според инж. Симеонов, това е добър инструмент за следене на пътникопотоците, но от друга страна е неустойчиво от финансова гледна точка, не гарантира сигурност и предвидимост за превозвачите.