Скандал на старта на консултациите за РИК Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/10199297 www.24chasa.bg

Коалиция ГЕРБ/СДС - Варна е изпратила две жалби до ЦИК във връзка с консултациите за състава на РИК в Трети избирателен район –Варна. Първата жалба е от събота, 18.09.2021 г. с копие до Областния управител на Варна е относно начина за свикване на консултациите за избора на състава на РИК и превишаване на правата с посочване на допълнителни изисквания за допускане на партии и коалиции в разрез с текстовете на Изборния кодекс. Това оповести партийният пресцентър в града.

Втората жалба от , 19.09.2021 г. е относно провеждането на самите консултации под ръководството на областния управител Марио Смърков, за това, че неговият заместник Георги Георгиев си е позволил в нарушение на правилата да изразява мнение по предложените кандидати с опит да влияе на избора за състава на РИК, пише още в прессъобщението на ГЕРБ/СДС.

Самият областен управител Марио Смърков си позволи да тълкува и променя изказвания на представители на политическите партии за отразяването им в протокола, се казва още в текста. „Смятаме, че подобни действия са недопустими и водят до опорочаване на реда, предвиден в Изборния кодекс и в решенията на ЦИК“, се посочва в двете жалби.

"Въпреки положените усилия и проведените консултации представителите на политическите сили не постигнаха консенсус на консултациите при областния управител. Съобразно изборният кодекс и решението на ЦИК протоколът ще бъде изпратен в ЦИК с оглед определяне председател, зам.-председатели и секретар"., коментира от своя страна областния управител Марио Смърков.