Хълмът Бунарджика събра стотици меломани на "Пътят към върха" (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10200613 www.24chasa.bg
Концертът на върха на тепето беше кулминацията.

Шест концерта, 50 над музиканти, шест сцени. Това се случи в неделя вечер на хълма Бунарджика в Пловдив, където се събраха стотици да се насладят. Тепето се превърна в зона за музика.

Кулминацията беше 20 часа на последната сцена на върха под Альоша. Звучаха пиеси от Джо Завинул, Дюк Елингтън, Гордън Гудуин, Кристиян Елзесер, на българските майстори Йосиф Цанков, Милчо Левиев, Васил Спасов, Ангел Заберски. Сред публиката бяха зам.-кметът по културата Пламен Панов и кметът на "Централен" Георги Стаменов

Празникът се провежда за втора година под името "Пътят към върха". Този път бе под мотото „BRASS ON THE HILL“. Куратор на програмата отново бе екипа на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“, представлявано от неговия двигател - популярният и обичан изпълнител пловдивския джазмен Петър Салчев.

Пловдивчани най-напред се насладиха на изпълненията на китарни таланти със Стела и Костадин Динкови, изявата им бе на първата сцена. Участваха Димитър Салчев, Неделин Чернев, Александър Иванов, Момчил Кехайов, Мартин Ганчев, Симона Маринова, Диана Димитрова, Михаил Михайлов от класовете по класическа китара на Стела и Костадин Динкови в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“ и НУМТИ „Д. Петков“.

На втората сцена бурни овации предизвика Junior Brass Bend с диригент Йордан Цветанов. Младежите не се впечатлиха от дъжда, с който започна участието им, свириха с плам, виртуозно и артистично, а публиката им отвърна със същата отдаденост, като не напусна осигурените седящи места и присъства на концерта до края с разтворени чадъри. „Джуниър бенд“ се състои от 30 оркестранти на възраст от 8 до 18 години, които са ученици в паралелки с профил „Изкуства“ в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново.
На третата сцена , концерт изнесе камерна формация "Арс Нова" от Стара Загора, които са част от представителния състав на Държавна опера в града на липите.
Диксиленд и джаз стандарти звучаха на сцена №4 в изпълнение на Royal Dixie Band от Велико Търново, които са и символичен домакин на традиционния джаз фест в старопрестолния град.

На петата сцена, намираща се на ъгъла по пътя, непосредствено под върха, публиката видя и чу изпълненията на две млади, талантливи и красиви дами - Златина Георгиева – флейта и София Колева – арфа, обединени от любовта към музиката в „Дуо Грациозо“.
В края на концерта на върха, под паметника на Альоша, където организаторите бяха осигурили седящи места за удобство на публиката и спазване на противоепидемичните мерки, Антони Дончев, представи поименно всеки от музикантите от оркестър All Star Bigband и помоли тези от тях, които са пловдивчани да останат прави. Петимата бяха бурно аплодирани от своите съграждани.