Започват археологически разкопки в пещера край Чепеларе

https://www.24chasa.bg/region/article/10200953 www.24chasa.bg

Започна проучване на пещера „Чая“ до Чепеларе. Пещерата е регистрирана за пръв път през 1995г. По-рано в пещерата бяха открити фрагменти от глинени съдове. След определянето и датирането на фрагментите стана ясно, че пещерата е обитавана в периода на бронзовата и желязната епохи (III- II хил. пр. Хр.), което я прави едно от най- ранните пещерни обиталища в Родопите и най-ранното и единствено открито за сега такова за територията на община Чепеларе.

Сегашното проучавне се осъществява под ръководството на доц. Костадин Кисьов и София Христева - докторант в Националния археологически институт към БАН, с участието на Марин Господинов - директор на Музей на родопския карст Чепеларе и представители на пещерен клуб „Студенец“ Чепеларе. Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе

През този сезон усилията на археолозите ще бъдат насочени към проучване на привходните части на пещерата и началото на основната галерия.

Тъй като пещерата е близо до града и в живописен район амбицията на на общината и музея да я превърнат в туристически обект, както и да се обособи екопътека до него.