Възрастната жена, намерила гранати и патрони на тавана си: Беше ми познато

https://www.24chasa.bg/region/article/10202805 www.24chasa.bg
Кадър Нова тв

86-годишна жена от великотърновското село Леденик намери гранати и патрони от Втората световна война на тавана си. Необичайната находка е излязла по време на разчистване, а сапьори са унищожили боеприпасите, съобщи Нова тв. 

„Погледнахме и сандък. Поглеждам – патрони за пушките „Манлихер”. Имало и за „Калашников”. Наблизо – още един сандък. Гледам – две гранати тип „бухалки”, с дървени дръжки и два фитила. Не се уплаших и не се притесних, защото всичко това ми беше познато”, разказва възрастната жена.

Оказва се, че миналото на Дафинка Върлева е свързано с военното дело. Затова е взела контрола над събитието пред своите роднини на тавана. 86-годишната жителка на село Леденик е завършила Московския институт по механизация и електрификация на селското стопанство и е инженер-механик. Била е 11 години преподавател във Военното училище по специалност „Рязане на металите и машинно чертане”. Имала е задължителната за онова време военна подготовка.

„По мое време имаше секция по народна стрелба. Секция „Бъди готов за труд и отбрана”, секция „Спортна гимнастика”. Бях в Окръжния отбор по спортна гимнастика. Там, в самия лагер, се охранявахме. Беше гора и имаше студенти. И нощно време ходехме с манлихерите с пачка по пет патрона”, спомня си тя.

Дафинка Върлева има своята версия за появата на гранатите и патроните под покрива на селската къща.

„Баща ми беше ятак. След това замина на фронта в първата фаза. Нашите воюваха в Македония. И аз предполагам, че по време на неговата яташка дейност, партизаните са идвали и това е било скривалище”, предполага възрастната жена.

Патроните за „Калашников” и „Манлихер” са иззети от полицията, а гранатите, които се оказва че са немски и са и от Първата, и Втората световна война, са унищожени от специалисти-сапьори от Военния университет в деня, когато е бил техният професионален празник – 13 септември.

Сандъците с патрони и гранати са били на тавана поне 8 десетилетия, според 86-годишната Дафинка. През тези години са били изложени на температурни амплитуди през зимите и летата.

Сега, седмица след като патроните за иззети, а гранатите – унищожени, Дафинка Върлева малко съжалява, че не си е оставила, тайно, поне патрон за спомен.