Родителите на починалия в Пловдив 18-годишен: Бездействието и безотговорността убиха детето ни

https://www.24chasa.bg/region/article/10202899 www.24chasa.bg
Йордан и Калина Давчеви. Кадър: Би Ти Ви

Бездействието и безотговорността убиха детето ни. Това сподели адвокат Йордан Давчев, чийто 18-годишен син Теодор почина нелепо в пловдивската университетска болница "Свети Георги", където е приет след неразположение заради удряне на главата. Родителите са категорични, че става дума за лекарска грешка, а прокуратурата започва проверка.

„Детето ми агонизираше, аз влязох спокойна, след уверението на лекарите, че детето ми е добре и чакаме контролен преглед. Заварих, че той хърка и диша тежко, реших, че е заспал в неудобна поза и се опитах да го събудя. Тогава видях едно голямо петно течност, разтърсих го силно, но той не се събуждаше. В следващия момента видях как другата му ръка падна безжизнена и разбрах, че има проблем. Започнах да викам мъжа ми да извика доктор“, разказа майката Калина Давчева пред Би Ти Ви.

Според разказа на бащата, който тръгнал да вика медицинско лице, от сестринската стая излязла медицинска сестра, която му казала да се успокои, защото му били дали обезболяващо и това била причината да не могат да го събудят.

„В този момент започна да се дави и спря да диша“, добави майката.

Бащата обясни, че не е имало животоспасяваща апаратура под ръка, затова реанимацията се забавила, докато прехвърлят момчето в друга стая. Там пък го аспирирали пред очите на друго младо момче, което било настанено в нея.

Тогава дошъл и лекар. 

„Хора, какво му дадохте? До преди малко беше добре!“, обърнал се той към сестри, разказва Калина.

"Аз го чух с ушите си“, допълни тя. Категорична е, че до смъртта на сина й се стигнало, след като сина ѝ повърнал, но заради обезболяващото, което отпускало мускулатурата не могъл да изкара повърната вода, а я аспирирал и от това се задушил.

Все още семейството не е получило епикриза за смъртта на сина им.

„За мен причината е повече от ясна – нашето дете почина от задушаване, защото персоналът извърши престъпно бездействие. Аз недоумявам, в коя държава на персонала е предоставено на 20-часово разположение телевизор, който не се изключва. Персоналът постоянно е на телевизора, на кафе и цигари. Това е недопустимо“, каза бащата.

В момента тече вътрешна проверка, а цялата документация по случая е предоставена на прокуратурата. От болницата изказват съболезнования на семейството. Няма информация дали дежурният екип е бил наказан