Опасват "Столипиново" с камери да следят за боклука, който се издига на могили

https://www.24chasa.bg/region/article/10204686 www.24chasa.bg
Продължава извозването на голямо количество отпадъци в "Столипиново".

Видеонаблюдение на петте входно-изходни артерии на „Столипиново“ ще бъде поставено, за да се следи как се хвърля боклука. Кварталът е засипан с отпадъци, които никнат като гъби на всяка крачка. Не помага и периодичното чистене. Тъкмо ги изринат и след дни пак се появяват.

Слагането на камери е превантивна мярка, обяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на работна среща за качеството на въздуха. На нея присъстваха кметът на район „Източен“ Иван Стоянов, директорът на  „Екология и управление на отпадъците” Вяра Колева, шефовете на „Общинска охрана“ Димитър Палашев, на "Чистота" Димитър Георгиев, на „Градини и паркове“ Веселин Козарев, служители на полицията и пожарната.

„Важно е генерираният боклук не само да се почиства, но да се направи генерална превенция срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци“, коментира кметът на район „Източен“ Иван Стоянов. По думите му данните от замерванията показват, че нивата на фини прахови частици се покачват най-много в часовия диапазон между 20:00 ч. и 02:00 – 03:00 ч., когато най-често се изгарят отпадъци в района.

На срещата стана ясно, че поетапно ще бъдат предприети стъпки, с които да се подобри качеството на въздуха в града. Ето какви са те:

Ще бъдат извършвани проверки на всички пунктове за предаване на излезли от употреба автомобилни гуми, за да се провери дали това се случва регламентирано. Ще се следи дали пунктовете имат договор с лицензирана фирма за предаване, на кого предават и в кой ден се извършва това.

На срещата беше направено предложение и за увеличение на щата на ОП „Общинска охрана“ с минимум 3 обходни двойки, които да осигуряват контрол на входно-изходните артерии на квартал „Столипиново“ и да налагат санкции на нарушителите.

Предвижда се да бъдат увеличени и машиносмените на „Чистота“ за район „Източен“ с камиони, които да са с по-голяма вместимост.

В последните две седмици над 310 тона отпадъци са събрани и извозени от нерегламентирани сметища при поредните извънредни акции в квартал „Столипиново“.