Проф. Николай Овчаров предаде на РИМ Варна герб с 3 лъва от времето на цар Шишман

https://www.24chasa.bg/region/article/10204865 www.24chasa.bg


  Откритият неотдавна герб на Царство България от времето на цар Иван Шишман от XIV век, бе показан днес в Регионалния исторически музей. За събитието в морската столица пристигна известният археолог Проф. Николай Овчаров, който лично предаде находката. Неин откривател е Младен Станев - председател на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света.

По време на представянето проф. Овчаров определи старината като археологическото откритие на годината.

Находката е ценна и защото дава нова светлина за събития, които са се случили по това време в района, тя е потвърждение за циркулирането на българските военни части там.

Миниатюрната пластина е открита на 17 септември в района между селата Близнаци, Равна гора и Болярци, община Аврен, в близост до р. Камчия.

Откритието е изключително ценно, подчерта проф. Овчаров. В момента на намирането е смятано, че металната пластина е острие на стрела, но малко по-късно е установено, че е висулка с изображение върху нея. При обработката става ясно, че на него има изобразени три легнали лъва. Несъмнено изображението е герб от времето на цар Иван Шишман и е правен по западноевропейски образец, допълни археологът.

"В случая вече имаме самия герб, който с една много голяма степен на сигурност можем да кажем, че е свързан с Шишманова България и с последните дни на българското царство", заяви проф. Овчаров.
Ценната находка ще бъде част от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей във Варна и ще може да бъде видяна по-късно от граждани и гости на морската столица.