Треньорът на "сребърната" Антоанета Костадинова стана почетен гражданин на Търговище

https://www.24chasa.bg/sport/article/10206801 www.24chasa.bg
Треньорът Христо Христов и сребърната медалистка от Олимпиадата в Токио Антоанета Костадинова работят заедно вече 18 години, сега се целят в Олимпийските игри в Париж през 2024 година. СНИМКА: Бончук Андонов

Двамата вече се готвят за следващата Олимпиада в Париж
Треньорът по спортна стрелба Христо Маринов Христов е новият почетен гражданин на Търговище. Общинските съветници решиха това с пълно единодушие.
Номинацията е за приноса на Христов в областта на спорта в община Търговище и за изключителните му заслуги за постигнатите от негови състезатели високи резултати в спортната стрелба. Под негово наставничество Антоанета Костадинова, която е почетен гражданин на Търговище от 2015 г., завоюва сребърен медал и четвърто място от тазгодишните Олимпийски игри в Токио.
"Всички познаваме Христо, всички познаваме Антоанета. Знаем какъв труд полагат и как не спират да прославят страната и града ни", заяви кметът д-р Дарин Димитров, който е и вносител на предложението за удостояването на треньора с почетното звание. Към докладната на кмета бе приложена и онлайн гражданска петиция, подкрепена от близо 250 души.
Христо Маринов Христов е роден в град Търговище през 1959 година. От 1983 г. до момента работи като треньор. Негови състезатели са завоювали редица отличия от европейски и световни спортни форуми. Освен Антоанета Костадинова, сред тях са още: Таня Станева - неговият първи участник в Олимпийски игри - тези в Барселона през 1992 г., Радослав Димитров - европейски шампион от 1998 г., Моника Костова - европейски шампион от 2003 г. и европейски вицешампион от 2005 година. Днес Костова върви по стъпките на наставника си Христо Христов и също като него е треньор по спортна стрелба.
"С Антоанета работим заедно вече 18-а година. Решили сме да продължим и вече се целим в следващата Олимпиада в Париж през 2024 година. Ще участваме, ако преценим, че капацитетът ни позволява, тъй като конкуренцията в този спорт вече е много голяма", каза Христо Христов пред "24 часа". Той скоро направил справка, че по времето на Весела Лечева и Нонка Матова медалите са печелили основно българки, рускини и германки, а сега в спортната стрелба масово навлизат силни състезатели дори от Азия и Африка.
Освен с Антоанета Костадинова, Христов работи в Търговище и с подготвителна група - 7-8 деца на възрастта за 6 и 7 клас. "Не са много, тъй като ангажиментите ми с Антоанета Костадинова и постоянните ни пътувания не ми позволяват да отделям на децата времето, което смятам за необходимо", обясни треньорът. За да се справи, той разчита и на помощта на колегата си Филип Стоянов, млад треньор в Обединения детски комплекс в града, който го замества при честите му отсъствия.