С поклон пред паметта на героите Добрич чества 81-вата годишнина от освобождението на Южна Добруджа

https://www.24chasa.bg/region/article/10217007 www.24chasa.bg

С поклон пред паметта на героите, намерили вечен покой във военното гробище-музей и с празнични илюминации Добрич чества днес 81-вата годишнина от освобождението на Южна Добруджа от румънска власт и възвръщането на града в пределите на родината, предава БТА. На 25 септември 1940 г. под звуците на "О, Добруджански край" ликуващите граждани посрещат войските на Трета българска армия под командването на генерал-лейтенант Георги Попов.

В Деня на Добрич, в 10.30 часа в художествената галерия, ще започне тържествено заседание на Общинския съвет, на което ще бъде валидирана нова пощенска марка, посветена на 160-ата годишнина от рождението на генерал-лейтенант Иван Колев - герой на Добричката епопея по време на Първата световна война. На заседанието ще се състои и церемония по удостояването с приза "Почетен гражданин" на боксьорката, спечелила олимпийско злато в Токио - Стойка Кръстева и на нейния първи треньор в родния й Добрич - Стефан Петков. На тържеството ще свирят младите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, отличени с Гран при на тазгодишното издание на международния конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич.

На празника децата на Добрич ще получат подарък в еко кампанията "Стара хартия за нова книга", която ще разположи своите пунктове на площад "Свобода". Вечерта в Огледалната зала "Нели Божкова" Български камерен оркестър с диригент Иван Янакиев ще събере публиката с "Напеви от Добруджа" от Петър Крумов и творби от музикалната класика. В края на празничната програма илюминации ще озарят небето над Добрич.