Два начина за евакуация на екипажа на заседналия кораб край Камен бряг: чрез спасителна мрежа и парапети

https://www.24chasa.bg/novini/article/10240563 www.24chasa.bg
Заседналият край Камен бряг кораб Снимка: Архив

Дронове наблюдават плавателния съд

Два начина за евакуация на екипажа на заседналия кораб край Камен бряг са осигурени до този момент - заяви на брифинг директорът на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Добрич, комисар Дарин Димитров. Единият е чрез спасителна мрежа и парапети, които вече са изградени. ”Другият е поставяне на тринога на сушата и система от въжета, така нареченият тролей, и да се издърпат хората по самото въже към брега. Взето е и решение за денонощно дежурство на наши служители” – каза още Димитров.

Към момента обаче желание от страна на капитана за евакуация на екипажа няма. Поддържа се постоянна връзка с него, на 2 часа.

„Очаква се времето да се подобри в понеделник или вторник и тогава да се премине към разтоварване на кораба и следващия етап – изтеглянето му от скалите.

Ще се използват отново плавателни средства” – съобщи вицеадмирал Румен Николов, тъй като спасителна акция откъм брега е напълно невъзможна. „Разчитаме изцяло на частни фирми за спасителните дейности. Водят се преговори с фирми, специализирани в тази дейност, от Норвегия и Нидерландия” – добави той. Оборудването обаче трябва да дойде от Северно море.

„Подготвени сме за спасяване на хората, ако се наложи" - каза и кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

„Работи се по два аспекта - недопускане на жертви и проблеми с екипажа. Предвидени са мерки а спасяване на хората, ако се наложи, от брега, създадена е и готовност за действия с вертолет” - каза областният управител на Добричка област Васил Карапанчев. Ако се достигне до необходимост от евакуация, тя трябва да бъде неповече от 20-30 минути. Хората могат да се изведат и да им се осигурят прегледи. За да се случи това, е необходимо съгласие на корабособственика - допълни още той.
Корабособственикът е уверил, че екипажът е в безопасност и не е необходимо напускането на кораба” - каза още областният управител, като уточни, че екипажът е подсигурен с храна и вода.

Българската армия се включи също в операцията по спасяването на кораба. На място вече има два дрона, като целта е да се осигури постоянно видеонаблюдение на плавателния съд заради обявеното частично бедствено положение.

„Разработен е план за следващия етап за изваждане на кораба. Предприели сме мерки със значителна подготовка. При изтегляне или намаляване на товара може да се получи пречупване” - обясниха още от кризисния щаб на брифинг.

За да се вземат своевременно мерки заради заседналия край Камен бряг кораб, кметът на община Каварна Елена Балтаджиева обяви в четвъртък частично бедствено положение в района на „Яйлата”. Операцията по освобождаването на плавателния съд е временно спряна.