Министър Алексиев за заседналия кораб: Потъва! (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10244735 www.24chasa.bg

Корабът "Вера Су" потъва. Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев. Най-важен е човешкият живот, заяви той.

Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност. Времето продължава да е лошо със силен вятър и високи вълни.

Транспортният министър Христо Алексиев и екоминистърът Асен Личев дадоха в местността Яйлата пресконференция за състоянието и плановете около заседналия край Камен бряг турски кораб Vera Su. Личев обяви, че няма опасения, че ще има умрели живи организми във водата. "Няма да допуснем каквато и да е спасителна операция, която ще застраши околната среда", заяви Личев.

В хамбара се пълни вода. Изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран спешно при нужда. Ситуацията е много сложна, не може да вкараме тежка техника, защото зоната е защитена, времето е лошо. Другият вариант - по въздух - също е отпаднал заради силния вятър, допълни Алексиев.

„Задържането на кораба на първия ден от инцидента ще се възприеме като враждебен акт от страна на държавата и груба намеса в търговски отношения. Държавата трябва да действа адекватно, не като пиратска. Имаме становище че товарът не е опасен”, категоричен е Алексиев.

Държавата е действала адекватно, подчерта той.

Рискът да изтече гориво е минимален, а то е по-опасно от карбамида, категоричен е еко министърът Асен Личев.

“Виждате ли да има нещо цъфнало?” - с риторичен въпрос се обърна министърът към присъстващите журналисти относно информацията, че торът може да предизвика цъфтеж.

Директорът на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност"
Румен Николов съобщи, че са натоварен цистерни, с които утре ще се източи поредното количество гориво - голям плавателен съд не може да бъде вкаран това място.

Малка част от горивото, обаче ще остане на борда заради екипажа, който разчита на него за зареждане на генераторите си.

Още утре започва подготовка за прехвърляне на товара на плавателни съдове със самоходна платформа със собствен кран.

Не сме закъснели с мерките, допуснахме грешка с неподготвеността на компютъра, с който се пълнеха чувалите при първата акция, категоричен е Николов.