Създават център за хуманно отношение към животните в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/10245995 www.24chasa.bg
Анести Тимчев (вляво) пое личен ангажимент да представи исканията на участниците в срещата пред министъра на земеделието.

Център за хуманно отношение към животните ще бъде създаден в Пловдив. Това стана ясно на проведената в града втора работна среща  на представителите на общинските приюти за безстопанствени животни в страната. 

"Всяка община в страната трябва да подхожда с необходимата осъзната отговорност и лична отдаденост в работата си по решаване на проблемите, свързани с наличието на безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета",  заяви в своето обръщение към участниците на събитието  зам.-кметът на Пловдив  Анести Тимчев. Той добави, че е нужно е да насочи вниманието и усилията си към това подрастващите да получат възпитание за отношение към природата, към животното, а оттам и към друго човешко същество.

  От името на общината Тимчев  пое личен ангажимент да представи исканията на участниците в срещата пред министъра на земеделието.

По време на работната среща бяха дискутирани законовите нормативи, които регламентират дейността на общините и приютите, несъответствията и липсата на синхронизация между тях.

Задълбочено се коментира необходимостта от създаване на сдружение на общините с функциониращи приюти за животни. Очакванията към бъдещата формация са да бъдат подпомагани служителите в общинските приюти при изпълнение на техните професионални задължения; да се участва в разработването на политиките, стратегиите и практиките свързани с овладяване на популацията от безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета.

Излъчен бе инициативен комитет, който се ангажира в рамките до края на месец октомври да проучи готовността на общините да се включат в сдружението, както и да подготви необходимите за целта учредителни документи.

До края на работната среща бяха представени редица добри практики от дейността на община Пловдив, свързани с електронната регистрация на домашните и безстопанствените кучета, успешна работа с подрастващи, провеждане на кампании, стимулиращи административната регистрация и кастрирането на домашните кучета, споделени бяха идеи за съвместни интересни инициативи в партньорство с доброволци и практикуващи ветеринарни лекари по места.

Днес от 11:00 до 14:00 ч. ще се състои събитието "Капана дог - на кафе с куче", на което четириногите приятели от общинския приют ще ви очакват в заведенията и кафенетата в близост до открита сцена „Ядрото“ на ул. „Загреб“ 14 в квартал Капана.