Доброволци бранят от вандали Сахат тепе в Пловдив, слагат 60 камери

https://www.24chasa.bg/region/article/10250827 www.24chasa.bg
Сахат тепе системно става жертва на вандали

Поредната акция за почистване на Дановия хълм, известен като Сахат тепе в Пловдив, готвят доброволци този петък - 8 октомври..Граждани, представители на фирми, ентусиасти и любители на природата, ще се включат този път в почистването.

Сахат тепе системно е обект на вандалщини. Кметът на район Централен Георги Стаменов признава, че непрекъснато се сблъскват със "странното поведение" на посетителите на Дановия хълм.

"Отпадъци се търкалят по земята, докато кошчетата седят празни. Охраната на хълма не е нужното ниво. Графитите са другия проблем", казва Стаменов пред Радио Пловдив.

Шест месеца след предишното почистване, скалите са отново в предишния вид, коментира повтарящата се ситуация Георги Стаменов.

Една от възможностите за охрана на хълма е да се инсталира видеонаблюдение. Изготвен е проект за разполагането на 60 камери, които ще улавят нарушителите.

Предвижда се и увеличаване на осветлението, изброи заложените инициативи кметът на район „Централен“.

Кметството ще поиска от градската управа на Пловдив 200 хиляди лева целеви бюджет за редовно почистване, поддръжка и охрана на Дановия хълм.