Приют за жертви на сексуално насилие правят в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/10253799 www.24chasa.bg
Областният управител даде подкрепата си за новия център. В срещата участва и шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Ще предлага грижа за пострадали жени и мъже

Регионален център за жертви на сексуално насилие ще бъде изграден в Пловдив. Процедурата е стартирала още през 2016 година, но е останала само на хартия. Проектът беше представен в областната управа от Дияна Видева от асоциация „Деметра“ и Теодора Манева от посолството на Великобритания. Идеята срещна подкрепа от областния управител Ангел Стоев.
В осъществяването на проекта се включват дирекция "Здравеопазване" на община Пловдив, както и полицията. В Бургас вече има изграден такъв център.
„Моделът на функциониране е британски. Целта е да се предостави комплексна услуга на едно място, а не жертвите на сексуално насилие да се разкарват по институциите. По тази причина е предвидено да има здравен център с оборудване и специалисти, кризисни консултанти и терапевтично обслужване. Предлаганата грижа е и за мъже, и за жени, а центърът е конфиденциално място", обясни Дияна Видева. Тя допълни, че центърът има свой борд за управление с представител на всяка от институциите.
„Имате подкрепата ми. Предлагам да сформираме работен екип от представители на община Пловдив и областната администрация, които да посетят вече изграденият и функциониращ център в Бургас, за да почерпим опит и добри практики, които да приложим тук", каза Ангел Стоев. Представител на посолството на Великобритания увери, че с тяхна помощ ще се търсят средства за издръжката на центъра. Директорът на дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов представи възможностите за базиране на центъра, а областният управител пое ангажимент за обсъждането им на следващото заседание на Областния оперативен щаб.