Разследващи убеждават моряците от "Вера Су" да слязат на брега

https://www.24chasa.bg/novini/article/10254435 www.24chasa.bg
Корабът “Вера Су” е заседнал в скалите край Камен бряг от 20 септември.

Разследващите инцидента с товарния кораб "Вера Су", заседнал край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг, убеждават екипажа да слезе на брега, съобщи БТА.

След поредния отказ моряците да се евакуират, да кажем, че сме в преговори да ги убедим да слязат на брега, заяви за БТА Радослав Бухчев - административен ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич, която води разследването. В отговор на въпрос дали е отпаднал вариантът прокурор да се качи на борда Бухчев каза: "Как да се качи, като няма достъп до кораба?". По думите му времето на Яйлата е неблагоприятно и екипажът няма как да бъде разпитан и в близките дни с оглед на очакваната лоша метеорологична прогноза. Окръжният прокурор добави, че се предвижда показания да дадат капитанът или помощник-капитанът на "Вера Су", както и двама моряци, които са били на вахта към момента на произшествието.

Окръжната прокуратура в Добрич води разследването в три направления, съобщиха вече от държавното обвинение на брифинг.

Основният текст е за престъпление по транспорта - какви са причините, довели до инцидента. Ще се изяснява и въпросът - с оглед на превозваната от кораба амониева селитра, дали има замърсяване и нанесени ли са щети на околната среда. Прокуратурата ще разследва и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни и дали не е проявено бездействие от страна на длъжностни лица.

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство на Окръжната прокуратура в Добрич поради фактическата и правна сложност на случая и обществената му значимост.