Денонощното дежурство на спасителната група край "Вера Су" продължава

https://www.24chasa.bg/region/article/10254594 www.24chasa.bg

„Продължава денонощното дежурство на спасителна група – по петима пожарникари от Варна, специализирани в спасителни дейности, включително и алпинисти, както и готовността за евакуация на екипажа, за което има разработени три варианта – по суша, по въздух и вода” – каза комисар Дарин Димиторв, ръководител на противопожарната служба в Добрич, под чието ръководство е групата.

Приключи акцията по източването на гориво и масла от танковете на кораба „Вера Су“, заседнал вече 16 ден в природната местност „Яйлата” край скалите около село Камен бряг. От „Морска администрация“ информират, че корабът има наличности само за поддържка на системите си, което означава, че не би могло да се стигне до разлив на корабно гориво и масла в акваторията на крайбрежието.Успешно е извършено и допълнително укрепване на кораба с котви и въжета, което да го държи по-стабилен.

Обстановката непрекъснато е под наблюдение и при отваряне на метеорологичен прозорец има готовност да се предприемат действия по разтоварване на товара. Всички ангажирани институции са в постоянна връзка, поддържа се комуникация с представители на корабособственика и застрахователните компании.