Силистра все още е сред областите, в които не са открити COVID-зони

https://www.24chasa.bg/region/article/10257693 www.24chasa.bg

Силистра все още е сред областите, в които не са открити COVID-зони, публикувани от Министерството на здравеопазването. Продължава практиката на пациенти да им бъде назначавано лечение по телефона или да бъдат насочвани от личните си лекари към спешните отделения на болниците в региона. Заради липсата на такива зони в Силистренско, пациентите на домашно лечение не могат да се възползват от решението на Здравното министерство да ползват безплатните лекарства по Здравна каса. Част от медиците считат, че трябва да се осигури болничното лечение на тези пациенти, другата част пък смята, че доболничната помощ трябва да ги поема.

Още в началото на септември директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева обяви, че изграждането на COVID-зона в Силистра е в работен процес. Обсъждаха се варианти за място в доболничната помощ, където да бъдат посрещани пациенти, да бъдат обслужвани с преглед и изследвания, или назначена терапия.

"Дали ще се случи не мога да кажа. Ние имаме много малко такъв тип лечебни заведения, от които можем да очакваме да изградят такива зони. Имаме само един диагностично-консултативен център в област Силистра и няколко малки медицински центрове. Те нямат нито лаборатория, нито рентген. Само ДКЦ-то остава да разкрие такава зона. И ако в началото имахме надежда това да се случи, днес шансовете са почти нулеви", коментира д-р Начева.

По думите и обаче липсват и лекари от ДКЦ, който да работят в такава ковид-зона. Не може лекарите от самия ДКЦ да се включат, те са на възраст и не желаят да вършат тази рискова дейност, подчерта още д-р Теодора Начева.

"Няма как да ти липсва нещо, което не го е имало, коментира семеен лекар. Спешните звена действат като COVID-зона и там се прецезира кой е за домашно лечение, кой е за болнично. Там знаят с какви легла разполага болницата, там са консултантите. Трябва да се подсили звеното в болницата. За мен проблемът е в стационарното лечение на пациентите с коронавирус, не на лабораторно ниво. Какво точно ще се прави в ДКЦ?", питат риторично джипита.

За натовареността на лекарите в болницата потвърждава и д-р Васил Славов, директор на силистренското лечебно заведение, но именно заради това в COVID-зоната трябва да са специалисти от доболничната помощ. Не е оптимист, че ще се случи. Отхвърля и идеята това да е основна роля на спешните отделения.

"Това е прехвърляне на топката, няма да доведе до нищо. Нашето спешно звено си е COVID-зона. Можеше да се организират личните лекари и тази зона щеше да я има вече, но явно няма да се случи...", посочи още д-р Славов.

Спешните отделения имат друго предназначение и роля, смята и д-р Теодора Начева. И макар да няма надежда, че COVID-зона в Силистра ще има, предстоят последни разговори на д-р Начева с принципала на Диагностично-консултативния център в града – Общинският съвет. За да видят дали все пак не може нещо да се направи, защото в крайна сметка основните губещи от ситуацията са гражданите.