Доростолски митрополит Яков: Само когато църквата и държавата са в синхрон може да се направи нещо

https://www.24chasa.bg/region/article/10261639 www.24chasa.bg
Митрополит Яков

Само когато църквата и държавата са в синхрон може да се направи нещо. Винаги, когато в едно семейство се тръгне един срещу друг то се разпада, заяви днес на среща с журналисти Доростолският митрополит Яков. На въпрос за броя на храмовете в епархията негово високо преосвещенство сподели , че в момента информацията се актуализира , но според него разминавания се получават не само по отношение на храмовете , а и по отношение на броя на параклисите.

„Там става разминаване, защото  знаете как се строят параклиси. Някой решава и започва да строи параклис", обясни митрополит Яков.

Тази събота ще бъде осветен храма в село Межден , а на следващия ден в неделя  ще е светата божествена литургия в катедралния храм св. Първоапостоли Петър и Павел в Силистра. Литургията ще бъде отслужена от Доростолския митрополит Яков в съслужие с гостите на събитието - русенския митрополит Наум, старозагорския митрополит Киприян, врачанският митрополит Григорий и западно европейския митрополит Антоний.

„Западно европейският митрополит ще освети и църквата в Межден. Това е мое лично решение, защото той беше временно управляващ на тази епархия, поради което той да освети църквата. Освен всичко друго ние двамата сме тръгнали от пловдивска епархия, там сме били монаси , и за това реших и малко сантименталност да присъства“, обясни Доростолският митрополит Яков.

Очаква се гости на ритуала да са още епископът на Тулча Висарион, архиепископът на Констанца Теодосий и митрополит Августин от Украйна, както и митрополит Агатии от Молдова.

„Тази епархия от край време много ме вълнува, защото няма друга епархия , която да покажа и да докаже , че тя е най древната. Не е въпроса само на разкопки.  На тържествената сесия на общинския съвет за празника на града дадох предложение да се постави кръст и да се обяви , че и нашето поколение е направило нещо за този митрополитски дом. За патриаршията възникна идеята, чрез програми и проекти, да се изработи проект чрез светлинни ефекти да се наблегне на патриаршеския дом и катедралния храм в града. Ако кандидатства общината, защото ние нямаме това право, по проект за реализацията на тази идея имам уверението , че няма да имаме никакъв проблем с министерството на културата, защото ние не повреждаме културните ценности.

В тази връзка ще кажа че всяка епархия си има албум на културните забележителности. Ние все още нямаме, изготвянето му тръгна, но поради епидемията нещата зациклиха. Ще продължим защото Силистра и епархията имат нужда от такъв албум, който да се раздава на гостите на града.“, заяви митрополит Яков. Той сподели още, че се разработва идеята за изграждането на поредица от обекти , които ще бъдат обекти на поклоннически туризъм на територията на Доростолска епархия.

„Мечтата ми е да направя така, щото хем да има поклоннически център, хем да имаме и стопанство, което може да поема , да обезпечава тези хора с храна и т.н. С всички тези начинания няма да нарушим закона за културното наследство“, обясни Доростолският митрополит Яков.