Общо 7 години затвор за двама, блудствали с 14-годишно дете в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/10261704 www.24chasa.bg
Съдебен чук СНИМКА: Пиксабей

С ефективни присъди приключи първата съдебна фаза на наказателно дело от общ характер в Районен съд-Силистра, образувано по внесен обвинителен акт на 13 ноември 2018 година, съобщават от пресслужбата на силистренския съд.

Е.Е. получи „лишаване от свобода“ за срок от 5 /пет/ години, при първоначален общ режим на изтърпяване, като го призна за невиновен и го оправда по подигнатото обвинение за извършване на деянието в съучастие с И. Ч., 

А И.Ч. има присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 /две/ години, при първоначален общ режим на изтърпяване, като го призна за невиновен и го оправда по подигнатото обвинение за извършване на деянието в съучастие с Е.Е.

Е.Е. и И.Ч., неосъждани, с висше образование, в момента на 45 години, бяха предадени на съд от Районна прокуратура-Силистра за това, че в периода от месец октомври на 2013 година до месец юли на 2014 година, в съучастие като съизвършител с И.Ч., в лек автомобил са извършили действия/действие с цел удовлетворяване на полово желание без съвкупление, с лице навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството и значението на извършеното, и чрез отправяне на заплахи и използване на положение на зависимост.

В Районен съд-Силистра делото бе разгледано при закрити врати, за да се предотврати разгласяването на факти от интимния живот на гражданите и да се запази нравствеността, като единствено присъдата бе обявена публично.

По време на целия съдебен процес подсъдимите не признаха вината си. Защитата на подсъдимите също пледира, че те не са извършили деянията, предмет на обвинението.

В многото експертизи по делото се съдържаха противоречиви заключения. Вещите лица допускаха както евентуално преувеличаване от страна на пострадалото лице, така и категорично заключение, че то дълго време е таяло в себе си случилото се, но в даден момент е започнало да говори, и казва истината.

Причината за продължителния съдебен процес бе процесуалното поведение на страните по делото, исканията за събиране на доказателства, невъзможност за разпит на вещите лица, които са от град София, и най-вече влошената епидемиологична обстановка и висока заболеваемост от COVID в страната.

С оглед на данните по делото наказателният състав на Районен съд-Силистра призна подсъдимите Е.Е. и И.Ч. за виновни по част от обвиненията на Районна прокуратура-Силистра.

Подсъдимите са осъдени да заплатят и обезщетения на пострадалото лице за претърпени неимуществени вреди, както и направените разноски в хода на съдебното дело, и в досъдебното производство.

Съдът потвърди взетата по отношение на двамата подсъдими Е.Е. и И.Ч. мярка за неотклонение „подписка“ . Подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемите, че няма да напускат местоживеенето си без разрешение на съответния орган.

Присъдата е постановена с мнозинство на съдебния състав, без изразено особено мнение, и подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд-Силистра в 15-дневен срок, считано от 06 октомври 2021 година.