215 ловци и 13 ловни дружинки проверени при откриването на ловния сезон

https://www.24chasa.bg/region/article/10265222 www.24chasa.bg
Музика и песни съпътстват откриването на ловния сезон. СНИМКА: “24 ЧАСА”/ АРХИВ

Във връзка с откриването на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня /на 2 октомври/ на териториите на 4-те Районни управления в област Монтана са проведени специализирани полицейски операции за осъществяване контрол върху носенето и съхранението на дългоцевни огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Извършени са проверки на 215 притежатели на разрешителни за носене и употреба на ловно огнестрелно оръжие и 13 ловни дружинки, съобщават от полицията.

В контролните дейности са участвали и служители на Регионална дирекция на горите - гр. Берковица. В хода на проверките не са установени нарушения на Закона оръжията, боеприпасите, взривоопасните вещества и пиротехническите изделия, както и на Закона за лова и опазване на дивеча. На председателите на ловните дружинки са връчени полицейски разпореждания по реда на чл. 64 от ЗМВР относно спазване на мерките за безопасно боравене с огнестрелно оръжие по време на ловните излети.

От служба „КОС” отново напомня най-честите причини за допускане на инциденти по време на ловните излети:
- стрелба по шум или неясно видима цел или по такава с възможност за злополука;
- използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
- неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;
- самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
- употреба на алкохол и упойващи вещества

Сред основните правила за безопасно поведение по време на ловния сезон са:

Участниците в лова е задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят. Необходимо е стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети и да има стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие - то се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.