Глобяват с 3 хил. лв. дома за стари хора в "Драгалевци"

https://www.24chasa.bg/region/article/10274829 www.24chasa.bg
Кадър: Нова тв

Агенцията за качество на социалните услуги се самосезира и извърши проверка по повод изнесената в медиите информация за физическо насилие в дом за възрастни хора в столичния квартал „Драгалевци“. Това е втората инспекция в частната социална услуга през последните 3 месеца, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

При първата проверка в началото на август бяха открити редица нарушения, сред които настаняване на психично болни, хора с деменция и здрави възрастни на едно и също място, както и липса на мултидисциплинарни екипи, които да изготвят индивидуални оценки на потребностите и индивидуални планове за подкрепа на потребителите на социалната услуга. За отстраняването им АКСУ даде предписания със срок 30 септември.

При повторната проверка беше установено, че директорът на дома за стари хора не е предприел мерки за тяхното изпълнение, поради което му е наложен акт за административно нарушение на стойност 3000 лв.

Проверката на дома в квартал „Драгалевци“ е част от цялостната проверка на качеството на социалните услуги за стари хора и спазването на правата на потребителите, която АКСУ започна през лятото на тази година. До момента са проверени 50 частни домове, като резултатите от тях предстои да бъдат обобщени и анализирани.

Агенцията припомня, че съгласно Закона за социалните услуги всички частни доставчици на социални услуги трябва да бъдат лицензирани до края на 2021 г., за да имат право да извършват своята дейност.