Машора е невинен! - скандират десетки пред съда в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10276376 www.24chasa.bg
Жители на карловското село Столетово бранят пред пловдивския съд Тошко Тодоров-Машора. Снимки: Авторът

Гръцките затвори са пълни с българи, обвинени за трафик по същата схема, твърди дъщерята на задържания

Десетки жители на карловското село Столетово се събраха на протест пред съдебната палата в Пловдив, за да защитят своя съгражданин Тошко Тодоров-Машора.

"Той е невинен и не бива да бъде екстрадиран в Гърция", заяви дъщеря му Стефани Тодорова, която също е на протеста. Баща й от миналата седмица е арестуван и се намира в пловдивския затвор. Предстои съдът в Пловдив да реши дали да изпълни искането на Гърция, която настоява Тодоров да бъде предаден и съден в южната ни съседка за трафик на мигранти.

Както стана ясно, в основата на казуса е продажбата на кемпер от страна на Машора преди две години. Купувач бил 41-годишен от Плевен, придружен от чужденец. Подписали договор за покупко-продажба, който минал и през нотариус. Новият собственик обаче не сменил големия и малкия талон на превозното средство и според гръцките власти собственик се води 64-годишният Тодоров.

"Останахме учудени, когато дойдоха миналата седмица и го арестуваха. Той преди това е карал камион в Гърция и свързахме това с някакъв фиш. Когато го откараха към ареста бяхме втрещени", твърди съпругата му Диана Тодорова.

Във въпросния кемпер са открити 28 бежанци от Ирак, Иран и Баннгладеж в района на Драма.

Затова гръцките власти настояват Машора да бъде предаден и съден там. Хората от Столетово са категорични, че той е невинен.

"Баща ми не е излизал от България, не сме плащали данъци след продажбата на въпросния кемпер. Татко страда от високо кръвно, сърце и има проблем с краката", тревожи се дъщеря му.

Според нея гръцките затвори са пълни с българи, обвинени за трафик по същата схема - с продажба на превозни, които все още се водят на стария собственик. Кметът на Столетово Мирослав Колев обяви, че в селото се събира подписка в подкрепа на Машора, до момента 500 души са сложили имената си.