Дистанционно ще учат и в област Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/10278224 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Болните с COVID-19 тук стигнаха до 630 на 100 хиляди души

От 13 до 26 октомври включително учениците в област Монтана ще учат онлайн, реши областният медицински съвет. Присъствени на ротационен принцип са часовете само за първи, четвърти, седми и дванадесети клас. Този подход е разписан в заповедта за допълнителни противоепидемични ограничителни мерки в тъмночервената зона от РЗИ и се определя от директорите на училищата.

Нивото на заболеваемостта в област Монтана достигна рекордно ниво – 630 на 100 000 души. Областният управител Валери Димитров свика спешно експертите от Регионалното управление по образование и директора на РЗИ д-р Елена Борисова.

Яслите и забавачките остават отворени. Ще работят детските кухни, социалните патронажи и диетичните кухни. Със заповед на кмета на Монтана Златко Живков са затворени заради пандемията пенсионерските клубове.

„Ситуацията в областта с всеки изминал ден става все по-тревожна. Въвеждаме строги мерки, за да предпазим децата и учителите.", подчерта областният управител.

За 11.10.2021 г. на територията на област Монтана има установени 155 нови случая на COVID-19 инфекция. От новозаразените лица най-малкият е бебе на 9 месеца, а най-възрастният -  на 90 години.

Към днешна общо 881 лица са с активна COVID-19 инфекция в област Монтана. 721 човека са на домашно лечение. 

35 са свободните места за настаняване на COVID-19 – болни. Седем от тях са интензивни. Свободни легла засега има в клиниките в Монтана, Лом и Берковица, запълнено е отделението в МБАЛ Сити Клиник “Свети Георги“. Няма недостиг на медикаменти и кислород, казаха медиците.