Търсят кандидати за доброволния военен резерв

https://www.24chasa.bg/region/article/10278445 www.24chasa.bg
Армията предлага постоянна работа за много хора. СНИМКА: Архив

Могат да кандидатстват и хора, които не са били в казармата

"С промяната в закона за резерва във Въоръжените сили от тази година и правилника за неговото прилагане вече се дава възможност да се кандидатства и да се изпълнява т.н. служба в доброволния резерв“, това сподели днес на среща с журналисти подполковник Ивайло Александров, началник на силистренското военно окръжие. За тази позиция вече могат да кандидатстват хора , които не са отслужили военната си служба , т.е. не са ходили в казармата, на възраст между 18 и 40 години.

По думите на Александров, службата в доброволния резерв на практика е подготовка , която включва няколко етапа. Първият е индивидуална подготовка, тя се провежда в Националния военен университет във Велико Търново и неговия филиал в Шумен. Продължава един месец,   като през това време обучаемите са заети постоянно, включително е в събота и неделя, във военно формирование където се извършва подготовката. Преди това желаещите да заемат едно от от 150- те места за резерва - съответно 120 във Велико Търново и 30 в Шумен, подават документи за военна служба в доброволния резерв. Следват медицински преглед на кандидатите, а първата смяна започва обучението си догодина на 10 януари. С встъпването на срочна служба Министерството на отбраната сключва с одобрените кандидати договор за присвояването на военно звание и така те вече са част от съответното военно формирование. И ще получават заплатата си от военното ведомство. 

Тези, кандидати, които са с основно образование, могат да завършат само индивидуалната подготовка. Вторият етап вече е подготовка по специалности и продължава два месеца. За тези, които завършат успешно втория етап и желаят, следва трети етап за подготовка, който продължава 3 месеца - това е така наречената колективна подготовка. .В края на петия месец на всеки, който е стигнал до там, се предлага длъжност и работа  в състава на военните формирования, при това - без конкурс. Там новопостъпилият може да расте в йерархията.