Румен Николов: Няма индикации за разлив около Vera Su

https://www.24chasa.bg/region/article/10281948 www.24chasa.bg

Рано тази сутрин е извършен нов оглед на заседналия край скалите на Камен бряг товарен кораб "Вера Су". Водолази са заснели операцията, предстои видео материалът да бъде анализиран от специалистите. Кадрите ще бъдат използвани и за нуждите на следствените органи.

Според кадрите няма нищо обезпокоително относно кораба. Товарът не изтича, поне не в концентрации, които биха повлияли върху флората и фауната в региона. Рибарите си изпълняват своите дейности нормално. Корабът е стабилно седнал, не очакваме да се разцепи, съобщи пред журналисти във Варна изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов.

Няма индикации за разлив на гориво, допълни главният директор на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ Румен Николов.
Виждат се двете стари пробойни, нови няма. Други поражения по корпуса няма, добрата новина е, че дъното е пясъчно, камъните са малки и се срещат рядко.

80% от водата е нахлула през вратата на кармата, която води към машинното отделение и не е била добре затворена. Така е било дни наред, допълни Иванов.

Само два дни и две нощи от началото на сагата вълнението на морето е било под 4 бала, прогнозата за идните дни също не е добра. Лошото време затруднява операцията, изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов

Очаква се предложение от застрахователя, предстои да се вземе решение дали Vera Su ще бъде обявен като тотална загуба или не.

Вчера министърът на транспорта, информационните технологии и
съобщенията Христо Алексиев заяви, че застрахователите на кораба са поели ангажимент да възстановят вече направените, както и
бъдещите реални разходи на българската страна.