Свобода за Машора искат с нов протест пред пловдивския съд приятелите му

https://www.24chasa.bg/region/article/10284469 www.24chasa.bg
Въпреки дъжда преди заседанието на апелативния съд близки и приятели на Машора се събраха, за да искат освобождаването му. Снимки: Авторът

Близки и приятели на задържания по обвинение в трафик на бежанци в Гърция Тошко Тодоров-Машора се събраха и днес пред Съдебната палата в Пловдив, за да го защитят. От 9,30 Апелативният съд ще решава дали да го пусне на свобода или остави в ареста.

"Задължително трябва да го освободят, този човек е напълно невинен", заяви за "24 часа" Петър Алатинов, който познавал Тодоров от дете. И твърди, че той никога не би направил такова нещо.

64-годишният Тодоров е задържан от дни по обвинение на гръцките власти за трафик на мигранти. Преди 2 г. Тодоров продал свой кемпер на мъж от Плевен. Новият собственик обаче не сменил големия и малкия талон. Возилото било открито край Драма с 28 бежанци.  Сега Гърция настоява Машора да й бъде предаден.

На 28 октомври пловдивския окръжен съд ще заседава по искането на Гърция Машора да бъде екстрадиран и съден там. Ако това стане, той би получил 224 г. затвор - по 8 години за всеки бежанец.

"Гръцките затвори са пълни с българи, осъдени по аналогични причини", твърди дъщерята на Тошко Тодоров, който живее в карловското село Столетово.