Сълзи и любов на 100-годишния юбилей на младежкия БЧК в Пловдив (снимка)

https://www.24chasa.bg/region/article/10285409 www.24chasa.bg
Шефката на БЧК Таня Георгиева връчи грамота на Петър Аджеларов, той пък се просълзи. Снимки: Авторът

Много емоции - сълзи, усмивки и спомени за срещната любов, съпроводиха 100-годишния юбилей на младежкия БЧК в Пловдив. Петър Аджеларов буквално се разплака, връщайки се десетилетия назад, докато е бил млад доброволец. Сега той ръководи екипа за реакции при бедствия и аварии.

"Тук срещнах любовта си. Научих страшно много. Запознах се с приятели, имах красиви емоции", обясни младият мъж, чийто баща Николай Аджеларов е шеф на дирекция "Общинска собственост". Разчувства се, припомняйки си как преди 19 г. е бил посрещнат и обгрижван. Сега е довел 12-годишната си племенница, за да я посвещава в доброволчеството. Зарече се да стори същото и с децата си, щом пораснат.

Той бе един от 10-те доброволци, на които шефката на БЧК Таня Георгиева връчи грамоти по повод юбилея. Най-възрастният - Борис Желязков, върна лентата през 1969 г., когато постъпва. Бил младеж. Над 35 г. е свързал живота си с БЧК. Най-емблематични за него са участието му в акции на свлачището в с. Храбрино и наводнението в Кричим.

Бесарабският българин и студент по право Игор Кула няма да забрави как в най-тежките дни на пандемията трябвало да пазарува продукти за възрастна пловдивчанка. Жената имала съмнение, че младежът може и да не се върне с покупки. Но когато пристигнал, пенсионерката му дала рестото и заръчала да го дари на БЧК. Според Таня Георгиева 22-годишният Игор Кула е работил със сърце и всеотдайност в пандемията.

"Организацията ми даде много уроци и приятели", каза и областната координаторка на БМЧК Ева Георгиева, която е ученичка.

Участниците засадиха две магнолии в двора на БЧК, а Таня Георгиева пожела след 10 г. да дадат цвят. Така, както посадената маслина преди доста време, вече е отрупани с плод.