48 общински жилища в Русе ще могат да бъдат закупени

https://www.24chasa.bg/region/article/10285424 www.24chasa.bg
Снимка: Община Русе

3% от жилищата в Русе, отредени за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, са определени за продажба. Това решение гласуваха днес общинските съветници на своето 26-о заседание.

Съгласно изменението в Наредба №6 за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и разпореждане с жилища – общинска собственост на Общински съвет – Русе ежегодно ще се приема списък с жилища за продан, като общият им брой не може да надвишава 3% от целия общинския фонд.

Това означава, че от общо 1592 броя жилища, 48 ще бъдат обявени за продажба, съобщиха от Община Русе.

За да закупи общинско жилище, наемателят трябва да няма задължения към общината и да е пребивавал там в последните 5 години. В случай, че постъпят повече заявления за закупуване на жилища от определените за продажба, са създадени критерии за класиране на кандидатите. В основата им е срокът на пребиваване на заявителя в жилището, вида конструкция и възрастта му.

Цената на жилищата ще се определя въз основа на пазарна оценка, но не може да бъде по-ниска от данъчната. От русенци няма да се изисква заплащането на такса за оценка на имота.

Припомняме, че на предходното 25-о заседание на Общински съвет – Русе се взеха решения относно изменения в Наредба №6 за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и разпореждане с жилища – общинска собственост на Общински съвет – Русе.