Марица препълнена в Пловдив, машина спешно чисти джунглата (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10285931 www.24chasa.bg
Водата до Пешеходния мост едва си проправя път през буйната растителност. Снимки: Радко Паунов

За пълното решаване на проблема са нужни 15 млн. лева, каза кметът Здравко Димитров

Обилните валежи вдигнаха нивото на река Марица и водата едва си проправя път през гъстата растителност. "Няма да прелее", успокои пред "24 часа" пловдивчани кметът Здравко Димитров.
Той не крие обаче тревогата си, че в момента Марица прилича на Амазонка и крие риск. "Намерих средства от "Бедствия и аварии", но на последната сесия отново съветници атакуваха, че нямало обществена поръчка. Е, сега поръчка ще има, но пори няма да има", ядоса се градоначалникът.
Той посочи, че общината е пуснала пазарно проучване колко би струвало премахването на джунглата в Марица. Формулирано е като "Изготвяне на технически инвестиционен проект за почистване на речното корито от дървесна и храстова растителност и премахване на кореновата система в участъка: от ЖП моста в западния край до масивния бент в източния край на града с цел осигуряване на проводимост при високи води от валежи и снеготопене и недопускане на заливане”.
Срокът за внасяне на индикативни оферти изтича в 17,15 часа днес.
Междувременно, за да не прелее реката, след спирането на валежите в коритото ще бъде вкарана машина от "Градини и паркове", която да изчисти дървета и храстите, затрудняващи проводимостта. "Колкото можем ще оберем растителността, за да не стане непоправимото", допълни Димитров. По думите му в момента изготвят проект за мащабно почистване. "Трябва да се премахнат корени, наноси. Иначе всичко друго е безмислено и след няколко години ще имаме същата ситуация", каза кметът. Според него почистването ще е на три етапа, като всеки от тях ще струва около 5 млн. лева.
През пролетта общината обяви процедура за почистване на коритото, като посочи за изпълнител "Консорциум за профилактика и възстановяване на речни корита и водни системи", зад който стои ПИМК. Съкратената процедура беше обяснена със спешността на работата. Финансирането обаче не беше осигурено и Агенцията за обществените поръчки препоръча процедурата да бъде спряна, както и стана.
За последно Марица е чистена в мандата на кмета Славчо Атанасов, оттогава "Градини и паркове" режат растителността, колкото могат.

Река Марица е пълноводна и обрасла като Амазонка.
Река Марица е пълноводна и обрасла като Амазонка.

Водата в Марица трудно пробива до Пешеходния мост.
Водата в Марица трудно пробива до Пешеходния мост.