97 на сто от випуска на Езиковата гимназия във Велико Търново са студенти

https://www.24chasa.bg/region/article/10286056 www.24chasa.bg
Випуск'2021 на ПЕГ"Проф.д-р Асен Златаров". Снимка: Архив на училището

97 % от учениците на ПЕГ " Проф. д-р Асен Златаров" от Випуск'2021 продължават образованието си във висши училища. Над 100 възпитаници на гимназията са избрали български университети, в които са записали приложна лингвистика, филология, педагогика; медицина и др. специалности в здравеопазването; информационни технологии, кибер сигурност и компютърни науки; право; корабоводене и корабни машини и механизми; различни икономически специалности. 20 души са предпочели учебни заведения в чужбина. Статистиката за реализацията на випускниците си изнасят от екипа на Езиковата гимназия.

40 от доскорошните ученици на елитното училище са избрали висше училище във Варна. 16 души са приети в Икономическия университет, 11 в Медицинския, 10 във Военноморското училище, по трима в Техническия и Варненския свободен университет. Възпитаници на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ са станали 36 млади мъже и жени.

21 Златаровци са предпочели УНСС и Софийския университет. "Медицински специалности в София и Плевен ще учат други трима възпитаници на Профилираната езикова гимназия. Техническите университет в Габрово и София, Академията на МВР, Аграрният и Университетът по хранителни технологии в Пловдив също са част от висшите училища, в които влизат доскорошните ни ученици. Макар и по един-двама и тази година имаме представители в изкуствата, спорта, отбраната", казват от екипа. 

В чужбина най-много Златаровци има в Нидерландия  и Германия, по двама са във Великобритания, Испания и Италия и по един в Австрия и Дания. Сред най-предпочитаните от тях специалности са икономическите, компютърните и информационните технологии.