Държавата отпусна 3 млн. лв. за операцията около Vera Su

https://www.24chasa.bg/region/article/10286557 www.24chasa.bg


   С постановление от 8 октомври, публикувано в "Държавен вестник" днес, държавата одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта. С него се одобрява отпускането на 3 млн. лв. за финансиране на операция за “снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Република България”.

На изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ се възлага да предприеме необходимите мерки, включително за подписване на договор за снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Република България, по правилата на BIMCO Wreckhire Agreement и при съобразяване на добрата морска практика.

Преди дни от Министерството на транспорта информираха, че застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг товарен кораб Вера Су поемат ангажимент да възстановят както вече направените, както и бъдещите разходи на българската страна.

Vera Su заседна в плитчините край Камен бряг на 20 септември с около 3000 тона азотен тор на борда. Кризисната ситуация доведе до уволнението на шефа на „Морска администрация“ Живко Петров, постът му зае кап. Венцислав Иванов.

Злополучният турски кораб все още е заседнал, капитанът и неговият помощник са арестувани, а екипажът е настанен в каварненски хотел. Няма разлив, нито опасносто да се разцепи, увериха от МА.

Планът е той да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен.