Откриха паметен знак за възрожденеца Димитър Маринов на Съдебна палата в Лом

https://www.24chasa.bg/region/article/10287298 www.24chasa.bg

Паметна плоча на възрожденския деец, учен и един от първите председатели на окръжни съдилища в България след Освобождението Димитър Маринов по повод на 175 годишнината от неговото рождение бе открита на сградата на Съдебна палата – Лом. На откриването на паметната плоча присъстваха съдия Олга Керелска – член на ВСС, съдия Милена Бранкова – Председател на ОС – Монтана, Росен Петков – окръжен прокурор в ОП – Монтана, Иван Ликов – ст. експерт по български език и литература в РУО – Монтана, зам. кметът на община Лом Хилда Владимирова, юристи, педагози, граждани и ученици. Димитър Маринов е ученик на Кръстьо Пишурка и учител преди 1878 г., а след това активно участва в изграждането на политическата и обществена системи на младата държава.

Той е първият председател на Ломския окръжен съд и депутат в Учредителното събрание /1879 г./.След съдийската си кариера се заема с педагогическа и научна дейност. Бил е директор на Софийската девическа гимназия и Народната библиотека, основател и пръв директор е на Етнографския музей и автор на поредица от книги с огромен принос в българската история, етнография и фолклористика. „Годините, в които Димитър Маринов работи като съдия в Лом, Силистра, Русе и Видин и е депутат в Учредителното събрание, са години, в които се поставят основите на съдебната ни система. Вграждат се в нея принципи, които сме призвани да отстояваме и днес – независимост, равнопоставеност, справедливост.

Днес – на 175 годишнината от рождението на Димитър Маринов, като знак на почит и приемственост сме се събрали, за да открием паметната му плоча“, заяви председателят на РС – Лом Албена Миронова. Паметната плоча на Димитър Маринов е поставена на входа на Съдебната палата в Лом по инициатива на Районен съд – Лом и с подкрепата и съдействието на Висшия съдебен съвет. Мемориалният знак е дело на младия скулптор Красимир Кръстев – възпитаник на гимназия „Димитър Маринов“ – Лом и на Националната художествена академия. „Поздравявам ви за прекрасна идея на Съдебната палата в Лом да бъде поставена паметна плоча на големия възрожденец Димитър Маринов, който е първия председател на Ломския окръжен, както и с чудесната й реализация. Лом е имал окръжен съд в миналото, а днес Районен съд – Лом е един от най-натоварените в страната!“, заяви съдия Олга Керелска. След откриването на паметната плоча Иван Ликов – експерт в РУО – Монтана поздрави участниците в конкурса за есе и презентация на тема „Димитър Маринов – будител и строител на нова България“, обявен от Районен съд – Лом и Регионално управление на образованието – Монтана, в който участваха ученици от цялата страна. Заедно със съдия Албена Миронова те обявиха отличените творби и авторите им. В раздел „Есе“ първа награда беше присъдена на Ралица Димитрова – 11 клас, СУ „Пейо Яворов“, Чирпан, втора награда бе връчена на Патрисия Ачкова – 12 клас, ПГ „Найден Геров“, Лом и трета награда на Мария Канчина – 9 клас, ПГ „Димитър Маринов“, Вълчедръм. С поощрения бяха отличени Микаела Михайлова – 10 клас, ИСУ „Димитър Маринов“, Лом, Даная Маркова – 8 клас, СУ „Д-р Петър Берон“, Якимово и Елина Спасова – 11 клас, СУ „Васил Кънчов“, Враца. В раздел „Презентация“ на първо място бе класиран Цветелин Мечов – 10 клас, СУ „Отец Паисий“, с. Медковец, област Монтана, на второ - Благовеста Благоева – 12 клас, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград и на трето - Ванеса Стефанова – 10 клас, ИСУ „Димитър Маринов“, Лом. Поощрения за презентациите си получиха Ива Рангелова – 12 клас, ПМПГ „Св. Климент Охридски“ , Монтана и Преслав Цанков – 11 клас, ПГСАГ „Ангел Попов“, Велико Търново. Събитието бе проведено при строго спазване на въведените противотивоепидемични мерки в региона.