Пловдивчанин осъди БНБ за забавения фалит на КТБ

https://www.24chasa.bg/region/article/10287436 www.24chasa.bg
БНБ е погазила правото на Европейския съюз при фалита на КТБ.

Пловдивчанин осъди БНБ за забавения фалит на КТБ, в резултат на който изплащането на гарантираните влогове е започнало месеци след поставянето на банката под особен надзор. Агоп Шамлъян имал безсрочен депозит в КТБ, направен през 2013 г. Банката е поставена под особен надзор на 20 юни 2014 г.

По Европейска директива от 1994 г. в такива случаи изплащането на гарантираните депозити трябва да започне в срок до 5 дни от установяването на проблемното състояние на банката.
Нещата с КТБ обаче се развиха по друг начин – лицензът на банката е отнет чак на 6 ноември 2014 г., Фондът за гарантиране на вземанията започва изплащането на депозитите на 4 декември с. г., а конкретно Шамлъян получава парите си на 12 януари 2015.

Така той завежда дело за обезщетение за забавеното изплащане на депозита. То се върти от инстанция в инстанция от години, но на 5 октомври т. г. Пловдивският административен съд се произнесе в полза на Шамлъян и постанови, че БНБ му дължи компенсация за имуществени вреди от съществено нарушаване на правото на Европейския съюз в размер на 4410,50 лв. И това решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.