Ямболска област премина в тъмночервената ковид зона

https://www.24chasa.bg/region/article/10290442 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Заболеваемостта от COVID-19 в Ямболско достигна 500.49 на 100 хил. души. Областта вече е в тъмночервената зона по разпространение на коронавирус, съобщи БТА. От 18 октомври влизат в сила по-строги противоепидемични мерки за срок от три седмици, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Според заповедта на директора на РЗИ, учениците от пети до дванайсети клас в училищата в Ямбол, Елхово, Стралджа и Болярово преминават към онлайн обучение на ротационен принцип; в селата ще продължат с присъствено обучение, тъй като имат по-малък брой ученици. Преустановяват се всички фестивали, масови мероприятия; свиждания в болници и социални заведения. Затварят се пенсионерските клубове и ученическите школи по извънкласни дейности. Посещенията в кина, музеи, театри и фитнес зали се ограничават до 30 процента от капацитета. Потокът в магазините трябва да следва правилото "по един човек на 8 кв. метра".

Към момента в Ямболско има 924 активни носители на инфекцията, от тях - 118 са хоспитализирани. "Леглата можем да осигурим, но няма персонал, който да се грижи за пациентите. Лекарите изнемогват, много им е трудно, напрежението е много голямо", каза пред журналисти д-р Панайот Диманов, директор на областната болница "Св. Пантелеймон".